Waardoor doet het openbaar basisonderwijs in Vlaardingen het zo slecht?

In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw ging het met het openbaar basisonderwijs in Vlaardingen niet slecht. Verspreid over de hele stad kon je openbare lagere scholen, de latere basisscholen vinden. Alleen al in de Holy wijk stonden er vier en niet van die kleine scholen ook. Driehonderd leerlingen op een school was regel. Nu is het totaal aanbod aan leerlingen wel flink gedaald, sinds die tijd, dus dat er wat scholen zijn verdwenen valt gedeeltelijk daaruit te verklaren.

Overigens zie je de trend van scholensluiting veel minder bij het bijzonder onderwijs. Grotere gezinnen?  Zou kunnen.

Aan het eind van de vorige eeuw stonden er in de Westwijk uiteindelijk nog drie openbare basisscholen overeind. Dat waren De Zuidbuurt, de Wetering en de Zuidwester. Het toenmalige gemeentebestuur deed mee met de landelijke bezuinigingsrondes en besloot, dat die drie scholen moesten gaan fuseren. Op de Zuidbuurt na, kwamen de andere twee scholen niet aan de opheffingsnorm van, ik meen 186 leerlingen. Precies weet ik het niet meer, maar feit was, dat de fusie doorging en uiteindelijk leverden een serie beleidsmaatregelen het resultaat op, dat er nu nog maar één openbare basisschool over is in de hele Westwijk! Met zo ongeveer tweehonderd leerlingen. Overigens was de prognose tijdens de fusie, dat er meer dan zevenhonderd leerlingen op die nieuwe fusieschool zouden komen te zitten. Je vraagt je oprecht af waardoor dat fusieplannetje verworden is tot één van de grootste beleidsmatige mislukkingen van het openbaar onderwijs in onze stad.

Ik denk, dat gebrek aan visie bij de toenmalige bestuurders mede hieraan debet was.  De beide Christelijke scholen in de Westwijk doen het prima. De Prins Willem Alexander en de Schakel kunnen trots zijn op een leerlingenaantal van meer dan vierhonderd leerlingen per school. Hulde aan het bestuur van Un1ek en aan de directies.

Blijkbaar hebben de bestuurders van het openbaar basisonderwijs in Vlaardingen in die tijd nogal wat inschattingsfouten gemaakt. Ook lijkt het erop, dat men onvoldoende inzicht had in de redenen waarom mensen voor een bepaalde school kiezen.

Blijkbaar heeft het huidige bestuur van het openbaar basisonderwijs in Vlaardingen niet veel geleerd van de fouten uit het verleden. Ook in de wijk Holy dreigt zich een vergelijkbaar drama af te gaan spelen. Van de grote, welvarende openbare basisscholen zijn nog maar drie wat kleinere locaties overgebleven. Om te voldoen aan de instandhoudingseisen zijn die drie scholen een aantal jaren geleden al gefuseerd. De Singel heeft nog zo’n 160 leerlingen, de Klimop idem en het Breinpaleis (What’s in a name?)’zo rond de 70 leerlingen. En de plannen liegen er niet om. Briljante geesten hebben bedacht, dat het Breinpaleis en de Klimop maar moeten gaan fuseren! Beetje raar begrip, want het is al één school, maar men bedoelt, dat ze in één gebouw moeten gaan werken. En dus wordt het één school. Of dat nu een slimme keuze is, valt nog maar te bezien. De leerlingen van beide scholen verschillen enorm in culturele afkomst. Dat gaat na de samenvoeging misschien nog wel wat extra leerlingen kosten.

De plannen rond De Singel zijn nog wat onduidelijk. De school schrijft al jaren te weinig nieuwe vierjarigen in en wordt dus gestaag kleiner. De christelijke basisschool het Anker zit in hetzelfde gebouw en neemt lokaal na lokaal het deel van De Singel over. De Singel wordt dus stukje bij beetje opgegeten. Nog even en het openbaar basisonderwijs in Holy Noord is ter ziele. En zeer waarschijnlijk zal het openbaar basisonderwijs in Holy over een paar jaar op hetzelfde kwijnende niveau staan, als dat in de Westwijk. Geen fijn vooruitzicht.

En de besturen van de bijzondere scholen wrijven zich in de handen bij zoveel bestuurlijke onmacht.

©HStel 2020

Gepubliceerd door hermanstel55

Ik ben gepensioneerd directeur van meerdere basisscholen in het westen van ons land. Mijn werk heb ik meer dan 44 jaar met heel veel plezier en enthousiasme uitgevoerd. Op het fanatieke af. Ik heb veel veranderingen in het onderwijs moeten meemaken. En de meeste waren helaas geen verbeteringen. In mijn meer dan 44 jaar ‘in het onderwijs’ heb ik mijn ooit zo prachtige vak totaal kapot zien gaan. Momenteel besteed ik een deel van mijn vrije tijd aan het werken als vrijwilliger bij het Rode Kruis. Begonnen als chauffeur en hulpverlener op de bekende Rode Kruis bus en een poosje lid van het Dagelijks Bestuur van onze afdeling, heb ik mij een poos bezig gehouden met de opzet van een rijopleiding voor nieuwe chauffeurs op de rolstoelbussen en voor het Covid vervoer. Zeer afwisselend werk en af en toe doet het mij zelfs weer denken aan aspecten van mijn vroegere werk.

2 gedachten over “Waardoor doet het openbaar basisonderwijs in Vlaardingen het zo slecht?

 1. Zo verdrietig en teleurgesteld. Twee jaar stage gelopen in een gastvrij team.
  Mijn kleinkinderen hebben er op school gezeten. Dat het steeds slechter ging heb ik gemerkt.
  De concierge moest weg. Het hart van de school. Ze was er voor iedereen.
  En nu dit. Bijna het hele team weg.
  Verbi jsterd.
  Er is een bovenschools management. Er is een bestuur. De mmanagers en bestuurders hebben het laten gebeuren. Schande. Bijna niet te geloven.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: