De onderwijsinspectie laat weer eens iets van zich horen. Eerst sijpelen de opmerkingen door, dat de basisscholen te laag adviseren bij de keuze voor het voortgezet onderwijs en nog geen week later krijgen diezelfde leerkrachten voor hun kiezen, dat het niveau van de groep 8 leerlingen ver beneden peil blijft bij het lezen, de taal en het rekenen. En meteen smijt de hoofdinspecteur eruit, dat het onderwijs volledig op de schop moet.
Als extraatje gooit zij er nog eens bovenop, dat de Coronacrisis ook niet echt heeft geholpen.
Wat zit er toch een hoop onrecht in dit soort opmerkingen en publicaties.
Het feit, dat de inspectie voor het onderwijs überhaupt deze conclusie kan trekken is op zich al een wereldwonder. Door de nieuwe manier van inspecteren komen die rijksinspecteurs de scholen immers al bijna niet eens meer binnen. Alles moet door de besturen via de digitale snelweg worden aangeleverd en zo’n inspecteur komt alleen langs als het meestal al te laat is.
Misschien moet het onderwijs niet op de schop, maar de onderwijsinspectie zelf. Als die inspecteur weer eens echt zou meemaken hoe een school werkt en hoe de scholen worden aangestuurd, dan zou hij of zij (meestal zij) ook weer zien hoeveel onnodige en overbodige prut aan extra leerstof op de bordjes van de leerkrachten is gegooid. Naast vakken als ‘burgerschapszin’, sociale redzaamheid en bevorderen lichamelijke en psychische gezondheid voor zichzelf en anderen doen we tegenwoordig ook aan gedragstraining vanuit respect voor de waarden en normen. Overigens werden de meeste van deze zaken vroeger gerekend tot de taak van de ouders.
Ik zeg niet, dat die vakken geen nut hebben. Ik zeg wel, dat ze ten koste gaan van de beschikbare tijd voor de vakken waarover de rijksinspecteur nu struikelt.
Maatschappij kies nu eens wat je echt aan die basisschool wilt onderwijzen! En hou op met ontkennen, dat de beschikbare tijd niet echt heel ruim is.
Kies!
Taak van de ouders! Onmachtige ouders brengen in hun kinderen de echo van hun tekortkomingen. Scholen kunnen dit niet veranderen. Dat is een bredere grotere maatschappelijke taak.
Maatschappelijke problemen op het bordje van Onderwijsland leggen is een standaard geworden bij de Nederlandse politiek.
Met inspecties heb ik weinig ervaring. Een enkel lesbezoek vaker onaangekondigd dan vooraf bekend heb meegemaakt. Eenieder was altijd welkom in mijn lessen.
En constructieve adviezen heb ik altijd graag overgenomen. Achteraf vind ik dat ik veel dingen in mijn lessen anders en beter had moeten doen.
Gelukkig neem ik steeds meer afstand van mijn onderwijswerk.
Vriendelijke groet,
LikeGeliked door 1 persoon