Afspiegeling van het Volk?

Er is de laatste jaren een hoop aan de hand in ons Parlement. Was het vroeger een statige zaal bevolkt door hoog opgeleide en meestal beschaafde volksvertegenwoordigers, tegenwoordig is dat wel anders. De mensen, die ons menen te vertegenwoordigen hebben meestal niet meer een opleiding die zelfs maar in de buurt van V.W.O. of Universiteit komt. En als dat toch zo is, dan laten zij het vaak niet merken. Ook de manier van omgaan met elkaar kun je echt niet meer tot een redelijk niveau van beschaving rekenen.

Het elkaar beschimpen, bedreigen en op grove manier beledigen is aan de orde van de dag en de uitdrukking “Doe es even normaal joh!” is hierbij nog wel tot de meer beschaafde te rekenen.

Er is ooit een regel afgesproken waarbij men elkaar niet rechtstreeks aanspreekt. Die regel heeft onder meer tot doel, te voorkomen, dat meningsverschillen persoonlijk worden. Het moet immers om de inhoud gaan. Mede door het verval van normen en waarden, ook in het Parlement, wordt die regel nauwelijks meer toegepast. En het moet gezegd worden, de voorzitters van de Tweede Kamer is dit mede aan te rekenen. Ook de huidige voorzitter komt bij wangedrag van Kamerleden niet verder dan het roepen van “Foei! Mag niet! Niet weer doen hoor!” En eigenlijk zou zo’n voorzitter het wangedrocht, dat meent een ander te moeten beledigen en bedreigen, tot de grond moeten afbranden. Maar angst, onzekerheid en vrees voor zetelverlies regeren ons Parlement.

Als we kijken naar wat er in dit landje allemaal aan de hand is, zoals opstandjes, vernielingen, belagen van de hulpdiensten, etc. dan kunnen we inderdaad concluderen, dat er in het Haagse Parlement een perfecte afspiegeling van het volk zit.

En toch voel ik mij al jaren niet meer door die lui vertegenwoordigd. Ik snap er niets van.

© Herman Stel 28-11-21

Gepubliceerd door hermanstel55

Ik ben gepensioneerd directeur van meerdere basisscholen in het westen van ons land. Mijn werk heb ik meer dan 44 jaar met heel veel plezier en enthousiasme uitgevoerd. Op het fanatieke af. Ik heb veel veranderingen in het onderwijs moeten meemaken. En de meeste waren helaas geen verbeteringen. In mijn meer dan 44 jaar ‘in het onderwijs’ heb ik mijn ooit zo prachtige vak totaal kapot zien gaan. Momenteel besteed ik een deel van mijn vrije tijd aan het werken als vrijwilliger bij het Rode Kruis. Begonnen als chauffeur en hulpverlener op de bekende Rode Kruis bus en een poosje lid van het Dagelijks Bestuur van onze afdeling, heb ik mij een poos bezig gehouden met de opzet van een rijopleiding voor nieuwe chauffeurs op de rolstoelbussen en voor het Covid vervoer. Zeer afwisselend werk en af en toe doet het mij zelfs weer denken aan aspecten van mijn vroegere werk.

3 gedachten over “Afspiegeling van het Volk?

 1. Het opleidingsniveau is nooit een indicatie van beschaving geweest.
  In Bijbelse Kennis was ooit menslievendheid, barmhartigheid en liefdadigheid te vinden.

  Maar nu is het in de Eerste Kamer, Tweede Kamer en bij onze demissionaire bewindslieden armetierigheid troef!

  Bezorgde groet,

  Geliked door 1 persoon

 2. En daar kun je dan ook nog aan toevoegen dat een gedegen kennis van de “portefeuille” allang geen vereiste meer is. Een minister van defensie die zelfs niet in dienst geweest is is al jaren geen uitzondering om maar iets te noemen.
  Het gaat meer om wie je ként dan om wie je bent.

  Geliked door 2 people

 3. Ze lijken wel vooral meer bezig met de beeldvorming, het spel, dan met de inhoud. Bij een goed debat moet je elkaar verder helpen, maar nu lijken alle standpunten wel vast te staan en dat laten ze dan duidelijk merken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: