Ventilatie gezeur!

Momenteel word ik een beetje moe van het nu al jaren durende gezeur over de gebrekkige ventilatiemogelijkheden in onze scholen. Nu tijdens de Covid pandemie is goed ventileren blijkbaar een geweldig redmiddel, waardoor onze jeugd en de docenten onbedreigd bij elkaar op de lip kunnen zitten en dus moeten de schoolbesturen snel, heel snel een aannemer gaan bellen.

Maar het gezeur is niet van de lucht. De één of andere expert heeft berekend, dat het aanleggen van een goed ventilatiesysteem in de gemiddelde basisschool zo’n driehonderd duizend euro moet gaan kosten. Het rijk vergoedt daarvan een derde en de rest zal toch echt door de schoolbesturen moeten worden opgehoest. En zij klagen natuurlijk steen en been, dat zij dat geld niet hebben. Dat laatste geloof ik niet zo. Er zijn heel veel schoolbesturen, die behoorlijk kapitaalkrachtig zijn. Het geld hoeft geen belemmering te zijn. Maar volgens mij hoeft het ook niet zoveel te kosten.

Het is echt waar, dat de CO2 meter in een afgesloten klaslokaal met zo’n dertig leerlingen, binnen 5 minuten op rood springt. Niet ventileren is echt zeer slecht. Maar als je dan een of twee ramen een paar minuten opent, dan gaat het groene lampje ook al snel weer aan. En daar gaat het dus ook fout. Zeker in de winter kun je het die arme kinderen niet aandoen om elke 10 minuten de ramen open te zetten. Zo vallen er meer slachtoffers door verkoudheid, spierverkramping , bijholteontstekingen en wintertenen, dan dat er Coronabesmettingen optreden.

Maar als ventileren nu de oplossing is, dan zijn er toch al sinds jaar en dag andere middelen? Ik zie vaak genoeg ramen met daarin een relatief kleine mechanische ventilator. Vier van die ventilatoren in de bovenlichtjes, de deur naar de gang open en het probleem is getackeld. Ik denk, dat dit een veel goedkopere oplossing is. Al is het maar tijdelijk. En ’s zomers gooi je die ramen toch vanzelf open.

Nu hoor ik de kniesoor denken. “Die ventilatoren maken vast een storend geluid!” Onzin! Die moderne motortjes zijn praktisch geluidloos. En trouwens. De gemiddelde schoolklas maakt tegenwoordig zoveel „ onderwijskundige ruis”, lees takkeherrie, dat ze die ventilatoren echt niet horen.

©Herman Stel januari 2022

Gepubliceerd door hermanstel55

Ik ben gepensioneerd directeur van meerdere basisscholen in het westen van ons land. Mijn werk heb ik meer dan 44 jaar met heel veel plezier en enthousiasme uitgevoerd. Op het fanatieke af. Ik heb veel veranderingen in het onderwijs moeten meemaken. En de meeste waren helaas geen verbeteringen. In mijn meer dan 44 jaar ‘in het onderwijs’ heb ik mijn ooit zo prachtige vak totaal kapot zien gaan. Momenteel besteed ik een deel van mijn vrije tijd aan het werken als vrijwilliger bij het Rode Kruis. Begonnen als chauffeur en hulpverlener op de bekende Rode Kruis bus en een poosje lid van het Dagelijks Bestuur van onze afdeling, heb ik mij een poos bezig gehouden met de opzet van een rijopleiding voor nieuwe chauffeurs op de rolstoelbussen en voor het Covid vervoer. Zeer afwisselend werk en af en toe doet het mij zelfs weer denken aan aspecten van mijn vroegere werk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: